Portfolio

Over wilsverklaringen en euthanasie

Als ik met zestigers of zeventigers praat, gaat het vaak over het levenseinde. Niet dat ze verwachten daar snel aan toe te zijn, in tegendeel, maar ze willen zelf de regie in handen houden. Ze vrezen lijden aan het einde van het leven, zoals ze vaak hebben gezien bij familieleden of vrienden. En dan komen de twijfels. Kan ik wel euthanasie krijgen, als ik bijvoorbeeld ga dementeren? En hoe leg ik dat vast?  Maar ook: kan ik er vanuit gaan dat de dokter mij blijft behandelen, als ik dat wil?

Voor Plus magazine heb ik een een dossier gemaakt over het levenseinde. Niet alleen over euthanasie, maar ook over andere manieren om lijden te verlichten aan het einde van het leven. Weinig mensen beseffen bijvoorbeeld dat de wens om niet meer behandeld te worden juridisch heel sterk is, veel sterker dan een verzoek om euthanasie. Ook is er veel verwarring over wat palliatieve sedatie precies inhoudt.

Het dossier begint met een lezerspeiling, waaruit bleek dat het begrip  ‘voltooid leven’ bij veel mensen leeft.  Het gaat verder met een artikel over  praktische zaken die je zelf kunt regelen. Freelance journalist Peggy van der Lee heeft tenslotte een mooi interview gehouden met Michiel Marlet, een arts van de levenseindekliniek. Hij weet soms een betere uitweg te vinden dan euthanasie bij mensen die hem om hulp vragen. Dit interview was geïnspireerd op een artikel dat Marlet eerder had geschreven voor Medisch Contact, mijn oude werkgever.

Lees hier het Dossier Levenseinde in Plus magazine

Share

Spoedpost gesloten? Dit kan je zelf doen

Sinds drie maanden werk ik bij Plus magazine als redacteur gezondheid. Hiervoor werkte ik regelmatig als freelancer voor dit grote maandblad voor 50-plussers. In die tijd schreef ik onder meer over de spoedposten van de ziekenhuizen, naar aanleiding van een aantal artikelen in Medisch Contact.

Dokters schreven in dit artsenvakblad dat de SEH ‘verstopte’ door de toestroom aan ouderen.  Maar wat kun je als senior zelf doen, om snel en goed geholpen te worden?  Lees hier over de drukke spoedposten van de ziekenhuizen, en klik door naar het artikel over wat je zelf kan doen om snel geholpen te worden.

 

Share

Magazine over Expeditie Duurzame Zorg

Wat een feestje, op 31 januari in de Kuip in Rotterdam: de presentatie van het magazine ‘Op Expeditie!’. Na anderhalve maand hard schrijven en interviewen is het gelukt.

De mensen in de Rotterdamse Hillesluis, Bloemwijk en Afrikaanderwijk bewegen te weinig en hebben vaak overgewicht, bleek in 2012 uit de cijfers van Zilveren Kruis. Ze gaan vaker naar de dokter dan een gemiddelde Nederlander. Als er niks zou gebeuren, zouden diabetes en hart- en vaatziekten over tien jaar met 30% zijn toegenomen onder deze wijkbewoners. De Nederlandse Diabetes Federatie wilde het tij keren, met het project ‘Expeditie Duurzame Zorg’. Zorgverleners, gemeente, de zorgverzekeraar en welzijnspartners sloegen de handen ineen. Ze gingen letterlijk op expeditie naar de wijk, en deden gezondheidsmetingen. Verder gaven ze gezondheidscursussen en coaching. Maar wat leverde dat op? Dat is te lezen in dit magazine.

Magazine over de Expeditie Duurzame Zorg

In opdracht van Journalistiek Buro Dana Ploeger heb ik een aantal interviews en de evaluatie geschreven voor dit magazine.  Te gek om dat in recordtempo te kunnen maken (in anderhalve maand een compleet magazine!). Echt een tijdschrift vol tips voor iedereen die werkt op het raakvlak van zorg, welzijn, verzekeraar en gemeente.

Wat mij het meest is bijgebleven: hoeveel sporten kan betekenen voor mensen. Wie gaat sporten, komt letterlijk in beweging. Mensen gaan ineens taallessen volgen, of strijden voor gezonde voeding op de school van de kinderen.

Meer weten? Kijk hier op de website van de Nederlandse Diabetes Federatie.

Share

Apothekers voeren campagne voor sterke botten

De apothekersberoepsvereniging KNMP heeft een nieuwe zelfzorgrichtlijn uitgebracht over vitamine D. Een vitamine waar veel mensen extra van  moeten bij slikken, volgens de normen van de Gezondheidsraad. Als je bijvoorbeeld ouder dan 70 bent, maak je zelf niet meer genoeg vitamine D aan in de zon. Je loopt dan meer risico op botbreuken of ingezakte wervels. De publicatie gaat samen met een landelijke publiekscampagne voor sterke botten.

Lees hier mijn artikel over Vitamine D in de Sante van vorig jaar.

Share

Santé: het lymfestelsel

Deze maand staat mijn artikel over het lymfestelsel in Santé (feb 2017) – de zuiveringsinstallatie en vochtafvoer van je lichaam. Je zet het lymfestelsel aan het werk door je spieren te bewegen. Even hardlopen is dus eigenlijk ook een schoonmaakbeurt. Fysiotherapeut Joyce Bosman behandelt mensen met lymfoedeem en lipoedeem. Zij geeft tips voor sporten en lymfemassage.

Lees alles over het lymfestelsel in de Santé van februari 2017. Nu te koop in de kiosk.
Share

Plus magazine: zorgverleners maken apps voor hun patiënten

Je kunt ongemerkt tandenknarsen. Misschien slaapt je partner er  doorheen, maar je telefoon niet. Dankzij de app van tandarts Michel Allessie ‘Do I grind’. Gedurende de nacht maakt de app opnames van alle geluiden in de kamer, dus ook van het grindpadgeluid. Een gespecialiseerde tandarts kan de geluidsbestanden beoordelen en je  helpen om verdere gebitsschade te voorkomen. In dit artikel in Plus magazine staan zes van deze praktische apps gemaakt door zorgverleners voor patiënten. Iedereen kan ze downloaden en gebruiken.

Artikel in Plus magazine van februari 2017. Staat niet online, is wel in print te lezen in de kiosk.
Share

Reisverhaal: Zeven heerlijke tuinen en terrassen in Marrakech

Waar strijk je neer voor muntthee en een tajine?

Marrakech is een vieze stad. Daar kunnen we eerlijk over zijn. Overal ligt ezelpoep. We moeten de kinderwagen door een dikke laag stof duwen. Een constante stroom aan motoren passeert. De bestuurders dragen geen helm, en lijken ook geen rem te hebben. Steeds als je met je gezinnetje tegen de muren gedrukt staat om de motor te ontwijken, moeten de kinderen flink na hoesten van de blauwe rook. En dan zijn er ook nog overal zwerfhonden en zwerfkatten met wonden en vlooien (niet aaien!).

Hoe fijn en heerlijk is het dan om door een grote houten poort een ommuurde tuin binnen te stappen vol exotische planten en vogeltjes? Of mooier nog, om de kinderwagen in te klappen en een trap op te klimmen naar een dakterras, waar je je in schone lucht kan vergapen aan de mensen op straat en de moskeeën in de verte?

Lees hier over de mooiste tuinen en terrassen op de website van Reisgraag.nl

 

Share

Verhaal: De mens in 2050

img_20161103_103656Als medisch journalist ben ik natuurlijk geboeid door de vraag hoe de gezondheidszorg eruit ziet in 2050. Hoe maakbaar zal een baby zijn? Wat gebeurt er met ziekenhuizen wanneer we met big data analyse alle ziekten voorspellen? Voor het boek ‘Wie wij worden’ van de Stichting Toekomstverkenningen der techniek heb ik een verhaal geschreven over die laatste vraag. Het gaat over een man in 2050 die zich in paniek meldt bij het ziekenhuis, zonder afspraak.

Het boek ‘Wie wij worden’ gaat onder meer over genetische selectie, virtuele seks en altijd jong blijven. Het is als PDF gratis te downloaden op de website van STT, of in papieren editie te bestellen voor 17,50.

Share