Over mij

 

Mijn naam is Heleen Croonen, en ik werk als medisch journalist bij Senior Publications Nederland. Mijn specialisme is de gezondheidszorg, en dan met name de medische technologie. Sinds een paar jaar is daar de ouderenzorg als onderwerp bij gekomen. Of liever gezegd: gezondheid voor senioren.

Medische bronnen

Mijn liefde voor de medische wereld is begonnen tijdens de studie farmacie en de apothekersopleiding. Maar de apotheek was geen plek voor mij. Teveel protocollen en procedures. In de journalistiek kon ik mijn nieuwsgierigheid en creativiteit de ruimte geven. Mijn loopbaan als journalist begon op de redactie van het apothekersvakblad Pharmaceutisch Weekblad en ging verder bij artsenvakblad Medisch Contact. Verschillende hoofdredacteuren hebben mij het vak van de journalist geleerd op de werkvloer, en ik ben hen veel dank verschuldigd. Voor Plus maak ik nog steeds veel gebruik van bronnen uit de medische wereld. Natuurlijk zijn dat de grote tijdschriften als NEJM, Lancet, BMJ en JAMA. Ze komen terug in de rubriek ‘Gezondheidsnieuws’, en zijn soms inspiratie voor een artikel. Artikelen in Medisch Contact of het NTvG zijn ook vaak aanleiding voor een interview of artikel.

 

Praktisch en positief

Waar de medische wereld het heeft over ‘ouderen’, hebben we het in Plus over senioren of zeventigers (of zestigers of tachtigers). Het is eigenlijk ook heel gek om een groep mensen van 50 tot 100 onder een leeftijdscategorie te scharen. Een vijftiger is (ook medisch gezien) nauwelijks vergelijkbaar met een negentiger, toch zitten ze vaak samen in het vakje ‘ouderen’. Verder impliceert het woord ‘ouderenzorg’ dat er voor mensen gezorgd moet worden. Terwijl je de meeste beslissingen over je gezondheid zelf neemt. Ook als je 72 jaar bent en herstelt van een hartinfarct of een heupoperatie. In Plus wil ik daar zoveel mogelijk tips en weetjes voor geven. Praktisch en positief. Mensen kunnen er zelf mee aan de slag. Ze kunnen beter ge├»nformeerd hun eigen keuzes maken.

 

Teamwork

Als rubriekshoofd gezondheid bij Plus magazine kan ik minder schrijven en ben ik meer bezig met concepten ontwikkelen en uitzetten bij freelance journalisten. Het is een geweldige ervaring om niet meer alles zelf uit te puzzelen, maar samen te werken met beeldredacteuren, webredacteuren, video-technici, beursorganisatoren, marketingmensen en sales. Het is echt teamwork, geen week is hetzelfde. Ik zoek altijd het plezier in mijn werk, ook al is de gezondheidszorg een complex en soms emotioneel zwaar onderwerp. Het liefst samen met creatieve en eigenwijze mensen.

Op www.medischcontact.nl en www.pw.nl vindt je veel van mijn interviews, reportages, achtergrondverhalen, recensies en nieuwsberichten. Op www.plusonline.nl en www.gezondheidsnet.nl staan mijn artikelen.

Twitter: @heleencroonen

LinkedIn: https://nl.linkedin.com/in/heleencroonen

 

Share